"Haaveissa vainko oot mun...?" Ei enää, sillä vuosien haaveilun jälkeen kalastusmatka oikealla lohijoelle toteutuu juhannusviikolla kesällä 2006. Saa nähdä miten kalastus onnistuu, ainakin ajankohdan sekä vesitilanteen pitäisi olla kohtuullisen hyvä ja kalojakin Matkakoskelta on saatu.

t11.jpg

Tällä sivulla siis seurataan meidän ensimmäistä kunnollista lohensoutureissua Tornionjoen Matkakoskelle. Reissulle on lähdössä myös perheet, joten sillä on myös perhe- ja lomamatkailun luonnetta, ja sattuupa matkalle myös Juhannus sekä parit synttärit.

Lohensoutumatkaa on suunniteltu hartaasti lähes vuosi, mutta kuumeisinta valmisteluissa on ollut toukokuun lopulla. Tähän mennessä olemme saaneet varattua majoituksen sekä veneen. Mökki sijaitsee Takkanaisessa, nelisen  kilometriä Matkosken alla. Lisäksi tietämys lohensoudusta on lisääntynyt huimasti katselemalla videoita (Tornionjoki/Muonionjoki - Kokukussa loheen ja Vapa taipuu Tenolla) sekä lukemalla lohestuksesta kirjoitettua kirjallisuutta ja lehtijuttuja. Netin selailu on tietysti ollut erittäin runsasta, hyvä tietolähde on ollut Tornionjoen oma sivusto.

Ari on tehnyt lohensoutuun myös muutamia uusia AN-vaappuja talven aikana, mikäli vaaput toimivat lohensoudussa yhtä hyvin kuin taimenvaaput Jänisjoella, niin saalis on varmaa:-) No, ehkä vielä on syytä hillitä juhlintaa KALASTA Arin omatekoisella vaapulla ja käydä ensin soutamassa muutama päivä...

Viime hetken valmisteluja

Huomenna lähdetään. Kelit näyttää parantuvan kalastuksen näkökulmasta loppuviikkoa kohden, mikä on tietenkin hieno juttu! Vesi on  myös nousussa, toivottovasti lohet tekevät nousupäätöksen viikon aikana...

Tänään pitää hommata vielä uudet siimat, katsella muutamia vaappuja nousukaloille, hakea kylmälaatikko mahdollista saalista varten jne. Huomisesta ajomatkasta on luvassa kuuma, lämmintä on luvassa lähes kolmekymmentä astetta. Toisaalta meillä on koko päivä aikaa ajella Tornionjoelle, kunhan ehditään katsomaan Englannin ja Ruotsin välienselvittelyä MM-kisoissa. Keskiviikkona aletaan valmistautua itse kalastukseen. Päivästä saattaa tulla pitkä, kun koko päivän säätää välineitä ja odottaa viikkorauhoituksen loppumista sekä kalastamisen aloitusta :-)

No niin,nyt alkaa olla kamppeet pakattuna ja koukut terotettuna. Vavat keloineen odottavat nurkassa huomisaamun valkenemista ja lähtöä kohti pohjoista, Tornionjokea ja Matkakoskea. Odotukset reissun suhteen ovat tietenkin kovat. Lohen kiilto silmissä matkaan lähdetään mutta täytyy muistaa että lohta ei joesta oteta, se saadaan. Jos se lohi tällä reissulla saadaan voidaan olla enemmän kuin tyytyväisiä ja todennäköisesti tuuriakin on silloin ollut matkassa runsain mitoin. Mutta jos sitä lohta ei saada, ei varmaan voida tai osata olla kovin pettyneitäkään. Ainahan sinne joelle pääsee uudelleen... Hyviä muistoja ja tarinoita uskoisin silti kertyvän tältäkin reissulta. Reilun viikon päästä sitten tiedetään miten äijien oikein Tornionjoella kävi.

Toivotaan kireitä siimoja, ei naamoja!  

Reissun antia

Lohensoutu reissu on takanapäin ja on aika tehdä pientä yhteenvetoa reissusta. Lohi ei tällä kertaa napannut meidän vaappuihin, mutta muita kaloja tuli kyllä sitten senkin edestä. Haukea, ahventa, harjuksia ja yksi säynekin oli saaliina. Suurin osa ahvenista ja harjukset joutuivat savustuspönttöön ja sitä kautta evääksi, hauille löytyi lopulta parempi käyttötarkoitus. Isoimmat saamamme hauet painoivat päälle kahden kilon ja venekuntamme ei-toivottu "hakkikuninkuus" jäi meikäläisen nimiin 2,3 kg:n hauella, joka ei voinut vastustaa AN-vaappua.

125062.jpg

Tommi jäi kisassa niukasti hopealle tasan kahden kilon limatuubilla joka iski Joonakseen. Isompikin hauki oli ilmeisesti kiinni mutta se katkoi siimat ja vei yhden Poppelin mennessään, ja samalla Tommin mahdollisuudet "kuninkuuteen".

125064.jpg 

Viiden soutupäivän aikana mittariin kertyi noin 30 tuntia soutua ja yksi näköhavainto lohesta, sekin vimeisenä soutupäivänä. Pääasiassa soudimme mökiltä yläjuoksulle päin olevilla Ylä- ja Alanivalla ja kerran kävimme soutamassa myös Matkakosken alapuolella.

125058.jpg

Vettä oli joessa ajankohtaan nähden vähän ja vesi oli erittäin lämmintä, 15-17 asteista. Ja vaikka vedenpinta nousikin viikon aikana noin 50 cm sitä oli edelleen liian vähän lohen otin kannalta. Mökki-isännän mukaan vedenpinta normaalikesänä juhannuksen aikaan olisi noin 1-1,5 metriä korkeammalla juhannustulvan vaikutuksesta. Tällä kertaa olosuhteet eivät osuneet kohdalleen reissumme ajankohdan kanssa, mutta lohestuksessa kuten kalastuksessa yleensäkin saadakseen saalista täytyy olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tällä kertaa näin ei käynyt. Mutta tuskimpa tämä oli viimeinen reissu lohijoelle, sillä lohensoudun idea ja taktiikka selvisi tällä reissulla. Ja koska lohta ei siiman päähän tällä kertaa saatu jotain jäi vielä hampaankoloon....

125063.jpg

Tässä kuvakooste koko reissusta. Onneksi kalastua ei ollut ihan pöääjuttu, vaan myös lomailulle jäi aikaa:-)


Juttua jatkoi Ari 4.7.06 ja kuvia lisäili Tommi 15.7.2006