Tänään se sitten loppui, nimittäin pitkä syksyinen odotus päästä pilikille. Taisi samalla tulla kauden avauksen suhteen ennätys myös ajallisesti, enpä muista milloin viimeksi olisi näin aikaisin jäälle päässyt.

Talven eka reissu suuntautui kirrepilikintään Outokummun mainiolle Valkeisen-Musta virkistyskalastusalueelle, jossa jostain kumman syystä lammet jäätyvät huomattavasti aiemmin kuin muualla lähialueella. Näin oli myös tällä kertaa, vedet lainehtivat vapaana ajomatkan varrella, mutta perillä jäätä oli jo 5-8 cm.
249102.jpg
Valkeisella oli jo hieman luntakin jäällä.

Pääsimme korkkamaan Mustan jäät ensimmäisinä. Jäällä ei ollut lunta ja sillä liikkuminen tuntui aluksi jännitävältä, mutta ensimmäisten reikien jälkeen totesimme, että jäätä riittää...eikun pilikille.

249099.jpg
Jari virittelee pyyntöjä Mustalle.

Aamun pakkasessa, jota oli liki 20 astetta, ei huvittanut paljoa tavan pilikkimistä harrastaa. Viritimme ootto-onget pyyntiin ja menimme laavulle nuotiolle istuskelemaan ja makkaraa paistamaan. Nuotiolla oli pari muutakin kalamiestä kauttaan avaamassa. Aika meni jutustellessa sukkelasti, jopa niin sukkelasti, ettei edes pyyntöjä tullut tarkistettua tarpeeksi usein ja sehän kostautui: Kala oli käynyt katkomassa siimat yhdestä ootto-ongesta.

249101.jpg
Tommi päivittelemässä karannutta kalaa ja katkennutta siimaa.

Hyvä alku siis. Iltapäivällä vaihdoimme paikkaa erään pienen saaren kupeeseen ja se kannatti. Ootto-ongen lippu pomppasi pystyyn kalatärpistä. Kirre oli hyvin kiinni ja tuntui melko hyvän kokoiselta. Uittelin kalan lähelle avantoa, oli hienoa nähdä jään läpi, että kyseessä oli todellakin kookas yksilö. Mieleen tuli ajatus, että miten sen saa uitettua avantoon ja siitä ylös. Muutaman sovittelu kerran jälkeen totesimme, että se ei tule ylös aivan normaalikonstilla, eli siimasta jäälle nykäisemällä. Saimme kirjon ylös siten, että uitin kalan avannon alle ja Jari otti kaksin käsin kalan kitusista kiinni ja lopsautti kalan voimalla jäälle, oli siinä ja siinä, että se sopi tulemaan kuuden tuuman avannosta.

249105.jpg
Melkoinen kirjolohi kauden eka kalaksi.

Aikamme kalaa ihmeteltyämme tulimme siihen tulokseen, että sinnehän olisi jäänyt, jos olisi ollut talvinen puolen metrin jää. Nyt ohut jää ja näkyvyys jään läpi auttoi nostossa. Mietimme jopa sitä, ensi kerralla on ehkä syytä ottaa jonkinlainen nostokoukku mukaan, ovat kuulemma istuttaneet tänä syksynä saman kokoluokan kaloja muitakin:-) Kulhon lähikaupan vaaka näytti kirelle painoa 4750g ja pituutta kalalla oli 64 cm.
249106.jpg
Tyytyväinen kalamies ja 4,75 kg kirjolohi.

Hyvää pilikkikautta kaikille!

Jutun kirjoitti Tommi