Kesän toinen lohensoutureissu suuntautui Kuusisuvannolle Muonioon. Muonion lohestuskeskuksesta löytyi hyvä paikka asuntovaunulle ja joen törmältä tilaa veneelle. Kuusisuvanto osoittautui mainioksi soutupaikaksi, vaikka kalaa ei tullutkaan kesän ensimmäisen reissun tahtiin. Vesi nousi poikkeuksillisen paljon viikon alussa ja oli välillä jopa tulvakorkeudessa.

1774918.jpg
Kuusisuvanto iltahämärässä.

Lohestuskeskus on todellisten kalastajien tukikohta. Keskus on rakennettu vanhaan tukkikämppään, josta löytyy makuusijoja kalamiehille ja lisäksi alueelta löytyy runsaasti vaunu- sekä telttapaikkoja. Paikan isäntä, Kari Oja, huolehtii viimeisen päälle kalastajista, neuvoo avoimesti suvannon kalapaikat sekä kertoo loputtomasti kalatarinoita. Kaiken kruunaa joentörmällä sijaitseva hulppea, perinteiseen tyyliin rakennettu hirsisauna, jonka isäntä lämmittää joka ilta soutajien iloksi.

Reissun aikana  opin paljon lohensoudusta, sillä kalakaverina oli kokenut lohenkalastaja Armas Törmänen, jonka tekemät Lohi-armas vaaput ovat olleet todella monen lohen viimeinen ateria. Tällä kertaa asentokaloja ei saatu veneeseen asti, mutta puolenkymmentä jykevää tärppiä piti venekunnan valppaana. Liekkö lohien hampaiden vaihtuminen vienyt puremishalut ja kalat tyytyivät ainoastaan tökkimään tarjottuja vaappuja. Lisäksi korkea vesi vaikeutti kalojen tavoittelua.

1774923.jpg
Ottipaikat soudettiin todella tarkasti ja välillä mentiin rantoja hipoen.

Reissun  puolenvälin jälkeen vesi lähti hieman laskuun ja kalat aktivoituivat. Joella näkyi runsaasti pintakäyntejä ja asentokalatkin ilmaisivat olemmassa olonsa komeilla hypyillään. Kahtena viimeisenä päivänä saimmekin pari pientä kalaa ylös asti ja merkinnät kalatilastoon.

1774919.jpg
Työvoitto:-)

Hieno paikka ja opettavainen reissu; Kuusisuvantoon pitää palata tulevina kesinä uudestaan.

Nyt on tämän kesän lohet soudettu ja on aika palata vetouistelun pariin. Tulevana viikonloppuna kisataan Pyhäselällä Kuningaskalastaja -uistelukilpailu, jossa pitäisi saada yksi iso kuha puntarille asti.

Vielä on kesää jäljellä,

-Tommi