Vuodenvaihde lähestyy ja on taas aika poimia vuoden 2021 parhaat tärpit. Tämä yhteenveto toistaa hieman itseään vuodesta toiseen, mutta sentään jotain pientä muutosta on luvassa aikaisempiin kausiin verrattuna. Tällä kertaa lähivedet nousevat listan kärkeen ohi lohen merikalastuksen. Lähivedet tarjosivat tämän vuoden parhaat elämykset ja uudet opit kalastuksen saralla.

1. Puruveden körmy

Tammikuun lopussa lähdimme Puruvedelle ison ahvenen jahtiin ja toden totta ennätykset paukkuivat 1300 grammaisella ahvenella. Kala iski muikkutasuriin ensimmäisestä avannosta ja oli päivän eka tärppi!

Puruvesi_270121.jpg
Puruvesi tarjosi parastaan, ahven enkka uusiksi 1300 gramman kalalla.

2. Oriveden kuuma kuhajahti

Vietimme kesän Rääkkykän Varpasalossa, jonka ympäristöstä löytyy Pohjois-Karjalan ja Oriveden parhaat kuhavedet. Monta vuotta olen kuhia pyytänyt ja luullut jo tietäväni mistä ja miten niitä löytyy kesäaikana. Tällä kertaa homma ei mennytkään niin kuin aina ennen vaan helle sotki kuvion ja kuhat löytyivät heinäkuun alussa kudun jälkeen syvän päältä pinnasta. Siellä ne lämmittelivät ja tankkasivat muikkua sekä muuta pintaan noussutta pikkukalaa pitkin aurinkoista ja paahteista päivää. Kuhan pintakalastusta kesti useamman viikon ajan ja olihan se erikoista touhua verrattuna siihen, että olisi kaivanut kuhia isoilla punteilla kympin vedeltä pohjasta. Aina oppii uutta:-)

Orivesi_300621.jpg
Pintakalvossa vedetty ahven Tuikkari kelpasi hyvin Oriveden kuhille.

Orivesi_280621.jpg
Myös legendaarinen Jesse-muikku Tuikkari oli ottipeli kesäkuumalla, toki toimii se muulloinkin.

Orivesi_140721.jpg
Olin ajatellut, ettei järvien pintaveden lämpötila nousisi koskaan yli 30 asteen, vaan niin vain viime kesänä kävi; 14.7. mittari kiipesi yli maagisen rajan ja vieläpä Paasivedellä. Parhaimmillaan selkävesiltä löytyi yli 32 asteen lämpöjä.

3. Alkukesän lohireissut

Toukokuun lopun Ahvenanmeren sekä kesäkuun alun Kokkolan lohireissut menivät vanhaan malliin mukavissa merkeissä. Kalastuksellisesti oli hieman haasteelliset keliolosuhteet, kalat kiersivät vieheitä tai karkasivat tärpin jälkeen...Toki joitakin kaloja saatiin veneeseenkin asti.

Ahvenanmeri_kari.jpg
Ahvenanmeren kipparin seiskan lohi.
Ahvenanmeri_210521.jpg
Samaisen reissun kympin kala.

Kokkola_antti.jpg
Kokkolan merialueelta Antti sai seiskan kalan
Kokkola_120621.jpg
Kokkolassa keli meni tosi kurjaksi, mutta keikkuminen palkittiin kesän suurimmalla 14 kilon lohella.

Tässä tämän kertaiset poiminnat vuoden 2021 parhaista tärpeistä ja muista tapahtumista. Nyt kohti uutta vuotta ja uusia reissuja. Saa nähdä mitä mielenkiintoista sitä ensi kaudella vastaan tulee, harrastusten suola on ehdottomasti uusien asioiden kokeminen ja oppiminen:-)

Kiitos kaikille kanssa kalastajille mukavista hetkistä harrastuksen parissa!

Hyvää ja kalaisaa tulevaa uutta vuotta!

Tommi