Ilma on lämmin ja tyyni kun astelen parkkipaikalta kohti Ylä-Peltokosken laavua. Pari autoa parkkipaikalla kertoo että muitakin kalamiehiä on paikalla. Vesi on laskenut parisen kymmentä senttiä sitten viime vierailun,joka taisi olla heinäkuun puolen välin tienoilla. Silloin saaliina oli toistakymmentä ahventa jotka iskivät hanakasti mustaan liitsiin,taimenista ei silloin ollut havaintoja. Ja vähissä mahtaisi olla taimen tapahtumat tänäänkin.

Ja kyllähän sitä saikin jokea piiskata lähes tunnin verran ennen ensimmäistä kalatapahtumaa. Alimman kosken niskalta AN-vaappuun kuitenkin iskettiin vihaisesti. Noin 20 senttinen taimenhan se rimpuili siiman päässä ja kevyesti rytkytteli vavan kärkeä. Pitkästä aikaa kontakti jalokalaan. Varovasti koukku irti kalan suupielestä ja kala takaisin jokeen kasvamaan. Hetkistä myöhemmin sama toistuu alempana koskessa. AN-vaappu kelpaa jälleen taimenelle,mutta valitettavasti tämäkin kala on todella pieni,noin 15 senttinen poikanen.Ja kala saa luonnollisesti vapautensa takaisin.

Illan hämärtyessä ajattelen vielä kokeilla liitsiä,jolla viime kerralla kopsahteli mukavasti ahvenia. Alemman laavun kohdilla on matalikko jossa kaloja voisi olla. Ja montaa heittoa ei tarvitse heittää kun liitsi kelpaa parisataa grammaiselle hauen puikkarille. Muutama heitto ja taas vapa taipuu,selvästi kookkaampi kala kuin edellinen ja syöksähteleekin varsin pirteästi. Taimen? Voisi ollakin. Pari näyttävää hyppyä paljastaa kalan kuitenkin haueksi. Valitettavasti. Sitten pari heittoa ja taas liitsiä viedään. Noin 250 grammainen ahven sätkii siiman jatkona ja rantautuu liitsi suupielessä. Vielä yksi ahven,selvästi ensimmäistä pienempi,tarttuu liitsiin ennen kuin hämärä laskeutuu joelle jonka jälkeen kalastaminen tapahtuu lähinnä "käsikopelolla". Liitsi antaa vielä yhden tärpin ennen kuin on aika laittaa rensselit kasaan. Pimeys on laskeutunut joelle.

03.08.-06 an