***Siirretty 170208/tk***

Joko tänä kesänä saisi kontaktin oikeaan loheen? Viime kesänä Tornionjoella oli ainoastaan yksi näköhavaitnto hopeakyljestä. Tällä sivulle raportoimme tämän kesän Lohi 2007 -projektin edistymistä.

Lohestuskuume alkaa olla kova ja suunnitelmat kalareissujen suhteen melko valmiita. Ari on lisäksi ahkeroinut talven aikana uuden lohivaappusetin kesän koitoksiin. Vavat ja kelat uusittiin jo syksyllä, sen verran vakuuttava oli veneen vieressä viime kesänä pyörähtänyt kala:-)

Lohestaahan kannattaa, vaikka mitään ei saisikaan:-)

-Tommi

 

Tornionjoella lohta pyytämässä

Ruonajoella Jussia viettämässä

Tämän kesän lohireissumme starttasi varhain juhannusaatto aamuna Joensuusta kohti Ranuaa ja Ruonajokea,jonne pysähdyimme pariksi päiväksi juhannuksen viettoon,ja siinä sivussa tuli muutamat syntämäpäivätkin vietettyä.Syömisen,saunomisen,hyttysten läiskimisen ja muutamien olusten lomassa kävimme myös muutamaan otteeseen testaamassa Ruonajoen kalojen ottihalukkuutta.Vaikka vesi oli joessa hyvin alhaalla,johtuen lämpimästä säästä ja vähistä sateista,tuntui ainakin hauet olevan otillaan,sillä Tommi kiskoi parilla reissulla liki kymmenkunta luupäätä ylös.

709938.jpg
Ruonajoen hauentappaja tauolla

Omalla kohdalla kalastus Ruonajoella alkoi lupaavasti,sillä ensimmäisestä pikkusuvannosta lippaan nappasi noin 35 cm harjus,joka tarjosi ihan kelpo vastuksen ja sähkötteli mukavasti siiman päässä.Sen enempää harjuksia Ruonajoki ei tällä kertaa antanutkaan mutta haukia ja ahvenia tuli sitäkin runsaammin.

726538.jpg
Ruonajoen harri

Tornionjoki

Sunnuntaina iltapäivällä olikin aika jatkaa matkaa kohti Pelloa,jossa Vihreällä pysäkillä ostimme luvat ja pidimme jo legendaksi muodostuneen "kahvitauon".Siitä matka jatkui kohti Talaria,joka sijaitsee 25 km Pellosta Väylävarrentietä pohjoiseen.Siellä majapaikkanamme seuraavan viikon ajan toimi Talarin Loma,jonka majoitustiloissa ja pihapiirissä viihtyivät kalamiesten lisäksi niin lapset kuin emännätkin.Majoittuessamme ja kalavehkeitä kuntoon viritellessä isäntä-Lasse laitteli venettä valmiiksi ensimmäistä souturupeamaa varten.

709942.jpg  
Vene lähtövalmiina

709940.jpg
Soudulle Saitanivalle

Ensimmäinen souturupeama meni lähinnä soutualueeseen tutustuessa ja suvannoissa soutulinjoja hakiessa ja muita veneitä seuraillessa.Mutta ensimmäinen kalatapahtumakin saatiin heti ensimmäisellä laskulla kun oikeanpuoleinen laitavapa alkoi taipua ja jarru pärähti varovaisesti muutaman kerran.Sen jälkeen vesi pärskähti ja vapa oikeni,kala pääsi irti! Kala ei näyttäytynyt joten laji jäi arvailujen varaan,ehkä lohi ehkä ei,ken tietää.

Tärppi

Auringonpaiste oli vaihtunut pilviseen ja tihkusateiseen säähän kun maanantaina aamupäivällä teimme lähtöä soudulle.Viimeiset viritykset vaappuihin rannassa,veneen lastaus ja sitten ylöspäin Saitanivaa.Laskun alkuvaiheessa tuli ensimmäinen kalatapahtuma kun noin 25 cm harjus kävi veneessä.Laskun puolen välin paikkeilla nasahtikin sitten oikein kunnolla.Vasen laitavapa taipui kaarelle ja vedimme airoilla muutaman rivakamman vedon vastaiskuksi.Jarru pärähti muutaman kerran ja aloin kelata muita vaappuja pois vedestä.Sitten vapa käteen ja odottelemaan kalan ratkaisuja.Siinä vaiheessa taisin todeta Tommille että "lohi se on mutta ei taida olla kovin iso".Samalla hetkellä kala teki lyhyen syöksyn ja ponkaisi komeasti ilmaan,jolloin näimme kalan ja saimme jo pientä osviittaa sen koosta.Kala teki vielä toisen,hieman pidemmän syöksyn,jonka jälkeen aloin ottaa pumppaamalla siimaa takaisin kelalle.Kala ponkaisi kuitenkin vielä kerran ilmaan.Sitten sain uitettua sen jo veneen viereen,josta se kuitenkin lähti vielä lyhyeen syöksyyn.Jälleen pumppaamalla siimaa takaisin ja kala vilautti kylkensä.Toisen kerran kala veneen viereen mutta ei vieläkään aivan koukkausetäisyydelle,kolmannella kerralla kala on hollilla ja silloin heilahtaa koukku Tommin toimesta ja kala nousee veneeseen.Muutama napakka isku papilla niskaan,siis kalan, ja siinä se rojotti,komea Tornionjoen lohi veneen pohjalla!! Noin 10 minuutin väsyttelyn jälkeen haave lohesta oli toteutunut,joki oli antanut meille oikein komean kalan!

Puntari näytti kalan painoksi tasan 10 kg ja pituutta oli kertynyt 100 cm.Oli aika ottaa ansaitut kaatoryypyt lohelle!Ottivieheenä oli Väylä vaappu,jonka lohi tosin rusikoi täysin käyttökelvottomaan kuntoon.

711929.jpg
Kympin kala veti naamat virneeseen

711854.jpg
Lohifilettä syntyy

Ennen viikkorauhoituksen alkua maanantai iltana teimme vielä muutaman laskun mutta enempää kalatapahtumia ei ollut. 

Naamijoki

Lohensoudun lomassa,viikkorauhoituksen aikana,kävimme myös Lassen eräkämpällä,joka sijaitsee Naamijoen varrella.

710639.jpg
Tommi eräkämpän kuistilla virittelemässä kalavehkeitä kuntoon

Naamijoki tarjosi rauhallisia suvantoja soutuveneellä uisteltavaksi sekä hienoja koskipaikkoja rannalta kalastettavaksi.Lähinnä mielessämme olivat harjukset mutta myös komeita ahvenia ja haukia saatiin saaliiksi.

710645.jpg
Lippaan napannut Naamijoen harjus

710652.jpg
Iltapalaksi valmistuu paistettua ahventa

Varsinainen Naamijoen peto tarttui kuitenkin soutuveneellä uistellessa Valtterin siiman päähän.Tärppi oli sen verran raju että koko virveli meinasi luiskahtaa pojan käsistä jokeen.Alkoi armoton väsytystaistelu Valtterin ja kalan välillä.Vuoroin kala vei kelalta siimaa,vuoroin Valtteri sai pumpattua siimaa takaisin kelalle.Tätä taistelua kesti noin 10 minuutin ajan ja siinä vaiheessa alkoivat molemmat olla jo aikas puhki.

710655.jpg
Valtteri kalan väsytyksessä

Kalan väsytyksessä ja ylösotossa tarvittiin vielä hieman iskän apua,mutta lopulta kala saatiin kuin saatiinkin veneeseen vaikka haavia tai nostokoukkua ei ollutkaan mukana.

710667.jpg
Kalamies ja lähes kalamiehen mittainen hauki,joka painoi 3,7 kg.Tästä hauesta riittää jutun juurta pitkään...

Naamijoen reissun saldoksi tuli lopulta 2 harjusta,kymmenkunta pannukarkeaa ahventa sekä jättihauen lisäksi parisenkymmentä pienempää jänkää.Ja yksi TODELLA iloinen kalamies!

Takaisin Tornionjoelle

Keskiviikko iltana viikkorauhoituksen päätyttyä jatkoimme lohensoutua kirkastuneessa säässä ja veneitä oli Saitanivallakin parhaimmillaan toistakymmentä.Kalatapahtumat olivat kuitenkin vähissä,näimme yhden pintovan lohen ja veneessä kävi yksi alamittainen taimen.

Loppuviikolla veden pinta lähti nousuun sateiden vuoksi ja ilmeisesti se osaltaan heikensi kalojen ottihaluja.Joka päivälle kuitenkin kertyi havaintoja pintovista lohista,jotka eivät kuitenkaan vaapuista kiinnostuneet, tai vaappuihin iskeneistä pikkuharjuksista tai -taimenista.Lisäksi näimme yhden lohen koukkauksen naapuri(maan)veneeseen.

711364.jpg
Kaartisenniva,muutama km Talarista alavirtaan

711360.jpg
Ruotsin puolelta Kaartisennivan yläpuolelta löytyi tällainen taukopaikka tanssilavoineen päivineen

726546.jpg
Pienen kalamiehen pitää välllä levätä.

711828.jpg
Lohesta sai monenlaista maistuvaista herkkua,tässä menee ääntä päin grillattua lohta perunoiden ja punaviinin kera


726541.jpg
Katja näyttää mallia miten veneellä pitää ajaa.

Lauantaina Tommi jatkoi lohitaivallustaan ja liittyi Torniossa retkueeseen, joka matkasi kohti Norjaa ja Namsenia.Itse jatkoin soutamista vielä vuorokauden verran mutta enempää lohitapahtumia ei tälle reissulle kuitenkaan kertynyt.Niin oli viikko vierähtänyt. 

Kokonaisuudessaan reissu oli erittäin onnistunut.Yksi lohi saatiin veneeseen asti ja useita havaintoja tehtiin pintovista lohista joten kalaa joessa kyllä oli.Naamijoki puolestaan tarjosi rauhallista erämaisemaa ja pienelle kalamiehen alulle todellisen elämyksen jättihauen muodossa.Majoituspaikkamme oli täyden kympin arvoinen.Siihen kun lisätään vielä isäntä-Lassen hyvä palvelu niin kyllä oli kulkijan hyvä Talarin Lomassa kortteeria pitää.    

Namsenilta Tommi kirjoittelee raporttia kunhan palailee kotiin.Jos ei eksy Tenolle...


Värem, Namsen

Matka jatkui Tommin osalta vielä Norjaan kuuluisalle lohijoelle Namsenille, pooli oli nimeltään Värem. Se sijaitsi lähellä  Grongin  kylää. Maisemat Ruotsin poikki Norjaan ajettaessa ovat upeat ja välillä noustaan korkealle.

726551.jpg
Tauko Ruotsin ja Norjan rajalla, melko korkealla oltiin ja kylmäkin oli.

Kelit Namsenilla eivät olleet kovin otolliset kalastukseen: kovaa itä-tuulta ja hellettä puoleen viikkoon asti ja sitten enää hellettä... Vesi lämpeni viikon aikana 18 asteeseen ja viimeksi oli kunnollla satanut toukokuun lopulla.

726554.jpg
Leirillä viriteltiin vermeitä laskuille hiekkapölyn keskellä.

Ei siis ihme, että kalat eivät olleet aktiivisia. Pientä lohta ja taimenta sentään saatiin jonkin verran.
726565.jpg
Pikkulohi nappasi Namsenilta.

Kaloista tehtiin herkullisia aterioita pitkin viikkoa, kotiin ei ollut tuotavaa. Kaloja saatiin kaikkiaan kuusi, kokoluokkaa 0,6 - 1,3 kg, lisäksi oli useita tärppejä ja tietenkin 'suurin' kiinni ollut kala karkasi. Perho kelpasi hyvin pikkulohille ja taimenille, myös vaapuilla satiin muutama kala.

Muutamasta norjalaisesta lohestukseen liittyvästä kummallisuudesta on pakko mainita, nimittäin madolla kalastamisesta sekä moottorilla uistelusta. 'Markin' heitto oli todella suosittu kalastusmuoto Namsenilla. Homma oli samanlaista kuin punttiperhoilu paitsi, että perhon tilalla oli matonippu. Kokeilin lajia hieman itsekin ja ymmärsin kyseessä olevan todella tehokkaan kalastustavan, mikä myös näkyy tilastoissa. Namseninssa ei ole pohjakasvustoa, joten homma sopii joelle todella hyvin.

Moottoriuistelu ihmettelimme myös kovasti. Joillakin pooleilla kalastajat ajelivat sujuvasti vastavirtaan, tai pitivät venettä paikallaan, siimat ulkona ja me suomalaiset vain sousimme... No maassa maan tavalla:-)

Muut aktiviteetit

741910.jpg
Tommeroshall on komea paikka aivan Grongin kylän tuntumassa, voi vain kuvitella miltä putous näyttää tulva-aikaan.

741914.jpg
Kesän alussa voitetut vetokaljat on tyylikästä kuitata Grongin keskustan terassilla.

Kalastuksen lomassa ehdimme tekemään muutakin ja katselemaan hieman ympäristöä. Tämän vuoksi Namsen on loistava kohde, jos kala ei syö, voi harrastaa vaikka perinteistä lomailua.

726557.jpg
Teimme retken Namsokseen ja sieltä vielä eteenpäin lähisaaristoon, jossa kokeilimme turskan ja seitin juksausta. Tätä olisi voinut harrastaa enemmänkin. Mieleen jäi hautumaan sellainen viritys seuraavaa Norjan kalareissua silmällä pitäen, että voisi ottaa majoituksen Namsoksesta. Sieltä voisi operoida sekä joella tai merellä, tai sitten vain istua sataman terassilla nauttimassa kesäpäivästä siemailemalla viilentäviä...

726561.jpg
Tutuistumme Namsenin eri pooleihin ja 'Syddehylla' vaikutti hienolta paikalta.

726569.jpg
Fiskumfosissa on komea putous ja 'Namsen laksakvarium' (lohiakvaario). Ehdottomasti vierailemisen arvoinen paikka!

726572.jpg
Fiskumfossin lohiportaat. Voi kunpa Suomessa olisi otettu aikanaan oppia portaiden rakentamisesta...

Kaikkiaan hieno kokemus käydä kuuluisalla lohijoella aistimassa tunnelmaa, seuraavalla kerralla voi hyvinkin se iso olla siiman päässä.

-Tommi